Cele opt ramuri ale căii Raja Yoga

raja-auraRaja yoga este calea analizei sistematice și a controlului minții. Întocmită de Patanjali Maharishi, raja yoga este cunoscută și sub numele de ashtanga yoga, deoarece disciplinele ei pot fi împărțite în opt ramuri:

 Yamas – Abținerile

  1. a) Ahimsa: non-violența, a nu răni
  2. b) Satya: adevărul, a nu spune minciuni
  3. c) Asteya: a nu fura, a nu râvni, lipsa geloziei
  4. d) Brahmacharya: castitatea, sublimarea energiei sexuale
  5. e) Aparigraha: non-acceptarea darurilor sau a mitelor

Niyamas – Respectarea regulilor

  1. a) Saucha: puritatea (exterioară și interioară)
  2. b) Santosha: mulțumirea
  3. c) Tapas: austeritatea
  4. d) Svadhyaya: studiul scripturilor religioase
  5. e) Ishvara pranidhana: adorarea lui Dumnezeu, abandonarea egoului

La un loc, yamas și niyamas formează caracterul moral înalt și conduita etică. În acest mod, mintea este înălțată și purificată pentru meditația profundă.

 Asana – Postura stabilă

Pentru practica spiriturală, dar și pentru orice altă căutare în viață, un organism sănătos și puternic este esențial. Mintea neclintită presupune un corp stabil și echilibrat. Practicantul atinge focalizarea minții și uită de trup.

 Pranayama – Controlul energiei vitale

Nervii fizici, dar și canalele energiei astrale (nadi-urile) trebuie să fie suficient de pure și de puternice pentru a susține diversele fenomene mentale și dezorientări ce pot apărea în timpul practicii. În procesul focalizării interioare a minții, pot ieși la suprafața minții vechi reminiscențe negative. În anumite cazuri, acestea pot lua, simbolic, forma unor viziuni. O persoană fragilă ar putea atunci să-și întrerupă sadhana decât să se confrunte cu aspectele negative ale subconștientului ei.

 Pratyahara – Retragerea simțurilor de la obiecte

Deconectarea minții de la tendințele exterioare ale celor cinci simțuri.

Dharana – Concentrarea

Concentrarea minții fie asupra unui obiect exterior, fie asupra unei idei interioare, cu excluderea tuturor celorlalte gânduri.

Dhyana – Meditația

Meditația este definită ca un flux neîncetat de elan interior către Dumnezeu, cu excluderea celorlalte percepții senzoriale.

Samadhi – Starea de supra-conștiință

Este o stare sublimă indescriptibilă, dincolo de capacitatea de înțelegere a minții. Samadhi transcende toate experiențele obișnuite, senzoriale, precum și timpul, spațiul și cauzalitatea. Samadhi reprezintă scopul întregii existențe. Este starea spre care se îndreaptă toate ființele vii.

Categories: Articole

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com